Dricka gammalt proteinpulver?

Dricka gammalt proteinpulver

Proteinpulver är ett oerhört populärt tillskott bland hälso-medvetna människor.

Beroende på hur länge det förpackningen med proteinpulver har varit i ditt köksskåp kanske du undrar om det fortfarande är bra eller säkert att använda.

Den här artikeln diskuterar om proteinpulver går ut och om det är säkert att konsumera efter dess utgångsdatum.

Grundläggande om proteinpulver

Proteinpulver erbjuder ett bekvämt och relativt billigt sätt att öka ditt proteinintag.

Även om mycket uppmärksamhet är inriktad på proteins gynnsamma effekt på muskelvinst, fortsätter forskning att upptäcka andra fördelar med högre proteinintag, inklusive fettförlust, blodsockerstabilisering, blodtryckskontroll och benhälsa.

Proteinpulver kommer från en mängd olika källor, inklusive:

mjölk – i form av vassle eller kasein
soja
kollagen
ärta
ris
äggvita
Produkter innehåller vanligtvis en proteinkälla men kan också tillhandahålla protein från flera källor för att minska kostnaderna eller förändra absorptionshastigheten.

Till exempel kan vissa proteinpulver innehålla både snabbsmältande vassle och långsamt digererande kaseinprotein.

Proteinpulver inkluderar också varierande nivåer av andra näringsämnen, såsom fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Dessutom innehåller de vanligtvis tillsatser, inklusive naturliga och konstgjorda smaker, smakskydd och förstärkare, och förtjockningsmedel för att ge en krämigare konsistens och munkänsla.

SAMMANFATTNING
Proteinpulver kommer från olika djur- och växtbaserade källor. De innehåller ofta tillsatser för att förbättra och bevara deras smak och struktur.

Vad är lagringstiden för proteinpulver?

Hållbarhet avser i allmänhet hur länge maten behåller optimal kvalitet efter produktion.

Tillverkstillverkare behöver inte inkludera ett utgångsdatum för sina produkter.

Många företag ger emellertid frivilligt en utgångsstämpel eller ”Bäst före” -stämpel tillsammans med ett tillverkat datum.

I dessa fall är det upp till tillverkaren att stödja utgångsdatum för sina produkter med data för att visa att det inte är vilseledande.

Med hjälp av ett accelererat hållbarhetstest fann forskare i en studie att vassleproteinpulver har en hållbarhet på mer än 12 månader – även upp till 19 månader under normala lagringsförhållanden, som definieras som 21 ° C och 35% luftfuktighet.

Ett accelererat hållbarhetstest är en metod för att mäta och uppskatta stabiliteten hos en produkt genom att lagra den under stressiga förhållanden, såsom hög temperatur och luftfuktighet.

I en annan studie drog forskarna slutsatsen att vassleprotein har en hållbarhet på 9 månader vid lagring vid 35 ° C men minst 18 månader vid lagring vid rumstemperatur, eller 21 ° C med 45– 65% luftfuktighet.

Huruvida den föreslagna hållbarheten för vassleprotein gäller för andra proteinkällor förblir okänd, men det är troligt liknande om de lagras under samma förhållanden.

I båda fallen innehåller de flesta proteinpulver på marknaden tillsatser som ökar hållbarheten, såsom maltodextrin, lecitin och salt, vilket möjliggör en hållbarhet i cirka 2 år.

SAMMANFATTNING
Baserat på tillgänglig forskning har vassleproteinpulver en hållbarhet på 9–19 månader vid förvaring under normala förhållanden. De flesta proteinpulver innehåller tillsatser som förlänger hållbarheten i upp till 2 år.

Kan utgått proteinpulver göra dig sjuk?

Med undantag för modersmjölksersättning är utgångsdatum eller användningsdatum inte indikatorer för säkerhet utan kvalitet.

Proteinpulver är livsmedel med låg fuktighet, vilket innebär att de är mindre benägna för bakterietillväxt.

Även om konsumtion av proteinpulver kort efter utgångsdatumet är troligt säkert om produkten har lagrats ordentligt, kan proteinpulver tappa proteininnehåll med åldern.

En studie visade att aminosyran lysin i vassleprotein minskade från 5,5% till 4,2% på 12 månader när den lagrades vid 21 ° C med 45–65% fuktighet.

Proteinpulvret som användes i denna studie innehöll emellertid inte några tillsatser som många produkter på marknaden innehåller för att förlänga sin hållbarhet.

Det är också möjligt för proteinpulver att bli dåligt före det angivna utgångsdatum, särskilt om det inte lagras under svala och torra lagringsförhållanden.

En studie visade till exempel att när vassleprotein lagrades vid 45 ° C under 15 veckor, var det en betydande ökning av oxidationen, vilket ledde till produktion av olika föreningar som orsakar oönskade smakförändringar.

Oxidation – reaktionen av fett med syre – ökar med lagringstiden och skadar kvaliteten på proteinpulver. Höga temperaturer bidrar till oxidation, och forskning tyder på att oxidationen ökar med 10 gånger för varje 10 ° C ökning.

Tecken på att proteinpulver har gått dåligt inkluderar en harsk lukt, bitter smak, förändringar i färg eller klumpning.

På samma sätt som att äta gamla livsmedel kan konsumtion av proteinpulver med ett eller flera av dessa tecken – oavsett utgångsdatum – göra dig sjuk.

Om du märker några tecken på att ditt proteinpulver har blivit dåligt är det bäst att kasta ut det.

SAMMANFATTNING
Proteinpulver är troligt säkert att konsumera strax efter utgångsdatumet om det inte finns några tecken på att det har blivit dåligt. Proteininnehållet i proteinpulver kan dock minska med åldern.

Proteinpulver är populära kosttillskott som kommer från en mängd djur- och växtbaserade källor.

Även om forskning tyder på att vassleprotein har en hållbarhet på 9–19 månader, listar många proteinpulvertillverkare ett utgångsdatum på 2 år efter produktionen, vilket troligen möjliggörs på grund av tillsatser som förlänger hållbarheten.

Att konsumera protein strax efter utgångsdatumet är troligt säkert om det inte finns några tecken på att det har blivit dåligt, vilket inkluderar en dålig lukt, bitter smak, färgförändringar eller klumpning.

Om dessa tecken finns, är det bäst att kasta din förpackning och köpa en ny.

Här kan du läsa mer om bra erbjudanden inom kosttillskott, målsättningar samt där du kan köpa nytt proteinpulver till en bra rabatt!

Prenumerera
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments