Vatten bäst före datum – Vad betyder det att en vattenflaska har ett bäst föredatum?

Vatten bäst före datum

Om du någonsin har köpt ett paket med flaskvatten kan du ha märkt ett utgångsdatum tryckt på plastförpackningen.

För närvarande listar de flesta typer av flaskvatten som tillverkas i Sverige ett utgångsdatum.

Detta kan dock vara lite vilseledande och kan få dig att undra om vatten är säkert att dricka efter utgångsdatumet har gått.

I den här artikeln undersöker vi om vatten går ut eller inte.

Blir kranvatten dåligt?

Kranvatten kan lagras och konsumeras i upp till 6 månader med minimal risk för negativa biverkningar så länge det har lagrats korrekt.

Kolsyrat vatten bäst före datum?

Emellertid kan kranvatten som har kolsyrats bli platt när gasen långsamt flyr ut från vätskan, vilket resulterar i förändringar i smaken.

Regelbundet vatten kan också utveckla en gammal smak över tid, som orsakas av koldioxid i luften som blandas med vattnet och gör det lite surare.

Även om dessa typer av vatten kan ha en avsmak, anses de fortfarande allmänt säkert att dricka i upp till 6 månader.

Om du förbereder kranvatten för lagring, använd rengjorda och desinficerade vattenbehållare för livsmedelskvalitet. Märk dem med fyllningsdatumet och ange att de innehåller dricksvatten.

Förvara behållarna på en sval, torr och mörk plats i upp till 6 månader.

SAMMANFATTNING
Kranvatten kan förvaras i upp till 6 månader. Även om smaken kan förändras över tid, anses det fortfarande vara säkert att dricka om det lagras korrekt.

Vatten på flaska kan löpa ut

Även om vattnet i sig inte löper ut har flaskvatten ofta ett utgångsdatum.

1987 blev New Jersey den första och enda amerikanska staten som antog en lag som kräver att alla livsmedelsprodukter – inklusive flaskvatten – har ett utgångsdatum på två år eller mindre från tillverkningsdatumet.

När denna lag antogs blev utskrift av utgångsdatum en industristandard för tillverkare av flaskvatten över hela landet.

Emellertid ändrades denna lag senare, och ingen gällande lagstiftning i USA kräver att tillverkare ska skriva ut ett utgångsdatum på flaskvatten.

Fortfarande är det i allmänhet inte en bra idé att dricka vatten från plastflaskor som är långt efter dess utgångsdatum.

Detta beror på att plast kan börja läcka ut i vattnet över tid och förorenar det med kemikalier, såsom antimon och bisfenol A (BPA).

Om de intas regelbundet kan dessa plastföreningar långsamt samlas i kroppen, vilket kan skada tarmshälsa, immunitet och andningsfunktion.

Dessutom kan flaskvatten som är kolsyrade så småningom bli platt, förlora kolsyrningen och utveckla en avsmak.

SAMMANFATTNING
Även om det inte krävs, skrivs flaskvatten vanligtvis med ett utgångsdatum. Med tiden kan plast börja läcka ut i flaskvatten, vilket kan påverka din hälsa negativt.

1 Comment
flest röster
nyast äldst
Inline Feedbacks
View all comments
Hasse
2 years ago

.men loka i glasflaska hur går det
med den?