Vad är ett lån?

När du lånar pengar betyder att du ingår ett avtal med till exempel en bank. Hela grundidén med ett lån är att du lånar en summa pengar av banken och sedan betalar tillbaka lånet med ränta som blivit utställd för ditt lån.

Det finns massvis med anledningar till att låna pengar. Kanske vill låna till ett nytt hus eller en ny bil? För att du ska få låna pengar i en bank måste banken kunna se att du kan betala tillbaka lånet, att du har en återbetalningsförmåga. I vissa fall kräver banken också en säkerhet för lånet.

Om du lånar pengar för att köpa ett hus eller en bostadsrätt så vill banken ha säkerhet i form av huset eller bostadsrätten som en slags pant/försäkring. Om du inte betalar tillbaka lånet så kan banken låta sälja säkerheten. Ibland kräver banken att någon ytterligare står med på lånet som medlåntagare för att du ska få låna pengar. I detta fall betyderdet att den personen också är låntagare och att banken kan kräva att den personen betalar av lånet. Ett annat ord är borgenär dock är det inte så vanligt längre att banken kräver att någon går i borgen för lånet.

I stort sett alla lån kostar någon form av avgift. Ett låns kostnader består av ränta och avgifter som du ska betala utöver de lånade pengarna.

Vad är då själva räntan?

Alltid när du lånar pengar så ska du betala en ränta. Det är den du lånar pengarna av som bestämmer vilken ränta du ska betala. Men det är möjligt att förhandla och få en lägre ränta. Dock för vissa lån så kallade högkostnadskrediter så finns det regler om hur hög räntan maximalt får vara. Men det finns också regler om hur stora kostnaderna för ett sådant lån får vara.

Fast eller rörlig ränta?

Det finns två typer av ränta, räntan kan vara fast eller rörlig.
Om du har fast ränta har du och långivaren kommit överens om att ha samma ränta under en period. Det kan vara allt från några månader eller upp till flera år.

Om räntan är rörlig, ja då följer priset marknaden och då kan räntan förändras över tid.

Dock är det oftast dyrare att ha fast ränta, men du vet då vilken räntan du har och vad det kommer att kosta och du kan ha bra koll på dina utgifter över tid.

Effektiva ränta?

Vad är då den effektiva räntan? Genom att titta på ett låns effektiva ränta är det möjligt att jämföra med andra lån. Effektiva ränta baseras på den faktiska räntan plus andra avgifter du betalar för lånet.

Andra avgifter?

Banken kan och får ta ut avgifter för lån om banken har särskilda kostnader som är kopplade ditt lån. Avgifter banken tar ut måste dock vara deklarerade i avtalet och kan bara ändras om de kostnader som avgifterna avser ändras. De vanligaste avgifterna på lån är uppläggningsavgift och aviavgift.

Här kan du läsa vidare om vad ett MicroLån är och vilka samt jämföra bland olika bolag som tillhandahåller dem.

1 Comment
flest röster
nyast äldst
Inline Feedbacks
View all comments
Stina
3 years ago

Tack så mycket för en bra och tydlig artikel om lån! Hoppas ni publicerar mer sådant här.