Mjölk bäst före datum

Mjölk bäst före datum

Mjölk bäst före datum? Enligt National Science Foundation rapporterar 78% av konsumenterna att de kastar mjölk och andra mejeriprodukter när datumet på etiketten har passerat bäst före datumet. (källa)

Ändå indikerar datumet på din mjölk inte nödvändigtvis att det inte längre är säkert att dricka. Faktum är att mjölk kan konsumeras flera dagar efter det bäst före datum som tryckts på kartongen.

Vad betyder bäst före datumet på din mjölk?

Detta datum är den sista dagen du kan förvänta dig att produkten ska vara i toppkvalitet. Det tryckta datumet kan ge dig en uppfattning om när kvaliteten börjar minska. Men det betyder inte att din mjölk kommer att löpa ut och vara osäker att dricka omedelbart efter det datumet har passerat.

Hur länge är mjölk säker att dricka efter utgångsdatumet?
I Sverige har den mjölk som köps från livsmedelsbutiken blivit pastöriserad.

Pastörisering är en process som involverar uppvärmning av mjölk för att förstöra potentiellt skadliga bakterier, inklusive E. coli, Listeria och Salmonella. Genom att göra detta förlängs mjölkens hållbarhet med 2-3 veckor! (Källa1 Källa2)

Pastörisering kan emellertid inte döda alla bakterierna, och de som återstår kommer att fortsätta att växa, vilket så småningom får mjölken att bli förstörd.(Källa)

En studie fann att temperaturen i ditt kylskåp i hög grad påverkar hur länge din mjölk håller sig bra förbi det angivna bäst före datumet. Helt enkelt genom att sänka kylskåpstemperaturen från 6 ° C till 4 ° C kan mjölkens hållbarhet förlängas med hela 9 dagar. (Källa)

Även om det inte finns några fastställda rekommendationer, tyder forskning på att så länge mjölken lagrats ordentligt och förblir oöppnad i kylskåp så klarar sig mjölken sig i allmänhet bra i 5–7 dagar förbi sitt bäst före datum, medan öppnad mjölk varar minst 2-3 dagar efter sitt bäst före datum (Källa, Källa, Källa)

Sätt att få din mjölk att hålla längre

Mjölk kan vara bra i flera dagar efter bäst före datumet, men mjölken kan fortfarande bli dålig om du inte lagrar och hanterar den ordentligt.

Här är några tips om hur du kan förhindra att din mjölk blir dålig

  • Lägg mjölken i kylen så fort som möjligt efter att du köpt den.
  • Håll kylskåpstemperaturen mellan 3 ° C och 4 ° C.
  • Förvara mjölken på en av de inre hyllorna i ditt kylskåp snarare än på en hylla i dörren.
  • Efter användning ska du alltid se till att skruva åt korken och stänga förpackningen ordentligt, sätt in mjölken fort i kylen så att den inte blir varm.
  • Även om mjölk kan frysas i upp till 3 månader, kan frysning och efterföljande tining resultera i oönskade förändringar i struktur och färg. Men mjölken kommer att vara helt säker att dricka. (Källa)

Sammanfattning

Även efter att mjölken öppnats så är det säkert att dricka mjölken flera dagar efter att bäst före datumet passerat. Med korrekt lagring och hantering kan mjölken hålla sig mycket längre än bäst före datumet. Dock är det viktigt att kontrollera att mjölken inte är dålig innan du dricker.

Hur kan du se om mjölken fortfarande är säker att dricka?

Eftersom bäst före datumet på din mjölk inte alltid är en säkerhet att mjölken är bra, så är det bästa sättet att använda dina sinnen.

Prenumerera
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments