Hur länge varar vin?

Hur länge varar vin

Om du någonsin har undrat om en rest eller gammal flaska vin fortfarande är OK att dricka, är du inte ensam.

Medan vissa saker blir bättre med åldern gäller det inte nödvändigtvis en öppnad flaska vin.

Mat och dryck håller inte evigt, och detta gäller även vin.

Den här artikeln beskriver hur länge vin varar, och hur du vet om ditt vin har gått dåligt

Hur länge varar oöppnat vin?

Även om oöppnat vin har en längre hållbarhet än öppnat vin, kan det gå dåligt.

Oöppnat vin kan konsumeras förbi sitt tryckta utgångsdatum om det luktar och smakar OK.

Det är viktigt att komma ihåg att hållbarheten för oöppnat vin beror på vintypen och hur väl det lagras.

Här är en lista över vanliga typer av vin och hur länge de kommer kunna lagras oöppnade:

Vitt vin: 1–2 år efter det tryckta utgångsdatumet
Rött vin: 2–3 år efter det tryckta utgångsdatumet
Matlagningsvin: 3–5 år efter det tryckta utgångsdatumet
Fint vin: 10–20 år, lagras ordentligt i en vinkällare
I allmänhet bör vin förvaras på svala, mörka platser med flaskor placerade på deras sidor för att förhindra att korken torkar ut.

SAMMANFATTNING
Hållbarheten för oöppnat vin kan vara i 1–20 år beroende på vintyp.

Hur länge håller öppet vin på, och varför blir det dåligt?

Hållbarheten för en öppnad flaska vin varierar beroende på typ. I allmänhet går lättare viner mycket snabbare än mörkare sorter.

När vinet öppnas exponeras det för mer syre, värme, ljus, jäst och bakterier, som alla kan orsaka kemiska reaktioner som ändrar vinets kvalitet.

Att lagra vin i lägre temperaturer hjälper till att bromsa dessa kemiska reaktioner och hålla öppet vin fräschare längre.

Här är en lista över vanliga viner och en uppskattning av hur länge de kommer att hålla när de öppnas:

Mousserande: 1-2 dagar
Lätt vit och rosé: 4-5 dagar
Rik vit: 3-5 dagar
Rött vin: 3–6 dagar
Dessertvin: 3–7 dagar
Porter: 1–3 veckor

Det bästa sättet att lagra öppnat vin är tätt förseglat i kylen.

Flaskor med stilla eller icke-mousserande vin bör alltid dekanteras före lagring.

SAMMANFATTNING
Öppnat vin blir dåligt på grund av en serie kemiska reaktioner som kan ändra vinets smak. I allmänhet blir lättare viner dåliga snabbare än mörkare viner. För att förlänga hållbarheten bör öppet vin tätas och förvaras i kylskåpet.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments